Kmalu bo poletje in domačih pridelkov bo dovolj. Zato je dobro, da sedaj pospravite po zamrzovalniku in porabite, kar je ostalo od prejšnjega poletja. Tokratni recept je res nekaj posebnega in razširja možnosti priprave stročjega fižola.
Za pripravo potrebujemo pol kilograma zmrznjenega, blanširanega stročjega fižola, eno srednje veliko čebulo, olje, jušno kocko, sol, poper, malo masla ali margarine, nekaj smetane, eno jajce.
Čebulo narežemo in jo do mehkega pražimo na dveh žlicah olja. Da razpade, jo med praženjem posolimo. Pazimo, da ni preveč zapečena, zato jo kmalu zalijemo z decilitrom vode in dodamo jušno kocko (lahko jo zamenjamo z žlico jušne mešanice) in pustimo, da zavre. Glinen pekač namažemo z maslom ali margarino in en del zamrznjenega fižola položimo kot prvo plast. Posebej zmešamo ohlajeno čebulno mešanico s smetano in jajcem, popopramo in po potrebi še nekoliko posolimo. Z delom mešanice polijemo plast fižola, nato dodamo novo plast zamrznjenega fižola in zopet polijemo s preostankom mešanice. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo 35 do 40 minut. Za boljši okus lahko jed tik pred koncem pečenja potresemo še z naribanim sirom.
Postreže se kot glavna jed.
Ste vedeli, da je stročji fižol izredno zdrav, saj vsebuje veliko vitamina C, folne kisline in železa. Pospešuje presnovo, preprečuje bolezni sečil, pomaga pri težavah z dihanjem, pomirja. Daje veliko energije, primeren je pri slabokrvnosti, oslabelosti, med odraščanjem, v nosečnosti in za starejše.
Veliko zdravja vam želim,
Danijela
Deli svoje mnenje z drugimi bralci in ga vpiši spodaj: