Napravite sami: 6 najslajših receptov z medom
![]() 6 najslajših receptov z medom.
Med je slastni dar narave. Med so včasih uporabljali predvsem za medico in pri peki. Stari Grki so med uporabljali pri peki kruha. Iz medu so pekli medene kolače, slaščice. Plemena Majev so iz medu izdelovala likerje, Azteki pa so z medom sladili čokolado. Med je veljal kot hrana za bogove.
V kuhinji ga lahko torej uporabite na tisoč in en način, zato nikar ne razmišljajte preveč in tudi sami preizkusite kakšnega izmed slastnih receptov z medom. Za vas smo poiskali 6 najslajših receptov z medom: MEDENJAKI Potrebujete: 60 dag moke, kavna žlička sode bikarbone, 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja v prahu, 3 jajca, 20 dag segretega in ohlajenega medu, cimet po okusu Postopek: Iz vseh naštetih sestavin zamesite testo in ga zavijete v folijo. Počivati mora v hladilniku vsaj 1 uro ali več. Nato iz testa oblikujete kroglice poljubne velikosti in jih položite v pekač, obložen s peki papirjem. Pečete pri 180 stopinjah okoli 12 - 15 minut. Še nasvet: Pečene in ohlajene je najbolje hraniti v dobro zaprti posodi. DOMAČA MEDICA Potrebujete: beli ali rjavi sladkor ( 3-4 žlice), 2dl vode, klinčke, cimet, kumino, janež, 800g medu, 1l žganja, rum Postopek: V loncu zlato rumeno popecite sladkor. Nato vanj zlijte vodo in dodajte klinčke, cimet, kumino in janež. Precedite in v tekočino vmešajte med. Čisto na koncu primešajte še žganje in rum. GRAH S HRUŠKO IN MEDOM Potrebujete: 300 g graha, sol, 2 kosa hruške, 2 žlice medu, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice kisle smetane Postopek: Grah skuhate (če nimate že kuhanega konzerviranega). Kuhanega stresete v skledo. Hruško dobro operete, odstranite peške in jo narežete na krhlje. Krhlje prelijete z raztopino medu in limoninega soka ter vse skupaj stresete k ohlajenemu grahu. Na koncu dodate še kislo smetano in vse dobro premešate. Servirate lahko z opečenim kruhom. MEDENI KOLAČ Potrebujete: 2 jajci, 150g sladkorja, 200ml olja, 200ml mleka, 200g moke (koruzna, pirina,ajdova), 100g pšenične bele moke, 1 pecilni prašek, 6 žlic medu, pol kozarca pomarančnega soka, koriander Postopek: Jajca in sladkor kremasto umešajte ter dodajte olje in mleko. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek in dodajte tekoči masi. Premešajte in stresite v pekač ter pecite 25 min na 180°C. Nato zmešajte še med, pomarančni sok in koriander, vse skupaj segrejte in prelijte po pečenem kolaču. LIMONADA Z MEDOM Potrebujete: 5 limon, 200g medu in 1l vode Postopek: Limone ožamete na stiskalniku ter nato sok limon dodate vodi. V mešanico zamešate še med in ohladite. MEDENI KRUH Potrebujete: 600g medu,600g moke, 2 žlici jedilne sode, 2 žlički cimeta, 1 žlico janeža, 2 rumenjaka Postopek: Med prevrite in ga do mlačnega ohladite, nato primešajte polovico moke, med katere ste že vmešali sodo in začimbe. Zmes pustite stati na toplem približno dve uri, zatem pa dodajte še rumenjaka in preostalo moko. Vse dobro premešajte in oblikujte dve štručki, visoki cca. 3 cm. Položite jih v dobro namazan pekač in na 200°C pecite 45 minut. Vedeti pa morate, da med ni samo sladilo, temveč je tudi zdravilo. Že od nekdaj se je v ljudskem zdravilstvu uporabljal za zdravljenje različnih bolezni, za krepitev organizma in kot eliksir za dolgo življenje. Med je, kot sem že omenila, znatno boljše dietno živilo kot pa kuhinjski sladkor, zaradi visoke hranilne vrednosti in krepilnega učinka pa ga imamo lahko za osnovno varovalno živilo, saj izboljšuje zdravje in počutje tako bolnega kot zdravega človeka. Zato si brez slabe vesti privoščite jed po kakšnem od zgoraj navedenih receptov ali pa z medom popestrite svoje ustaljene jedi in slaščice. Domišljiji pustite prosto pot in uporabljajte med v kuhinji na čim več načinov. Če ne gre drugače, si tu pa tam privoščite slasten čaj z medom, ki vas bo napolnil z energijo in pričaral praznično vzdušje. Želim vam obilo zdravih užitkov! Preberite si, zakaj je med dober za vaše zdravje tukaj. Želim vam obilo zdravih užitkov! Katarina
|
Nagrajenec TrendSet ankete Ali jeste zdravo? je:
Kristjan Golob Čestitamo nagrajencu in se zahvaljujemo vsem udeležencem nagradne igre.
Udeleženci ste pomagali pri osveščanju o EKO in BIO hrani v Sloveniji. Več o pogojih in pravilih nagradne igre si lahko preberete tukaj. |